wtorek, 17 października 2017

Choroby stawów a dieta

Nic nie trwa wiecznie i nasze stawy są tego najlepszym przykładem .Powierzchnie stawowe chrząstek ścierają  się  i tylko od nas zależy  jaką sprawność będziemy mieli za kilka lat .Lekki ruch , zapobieganie otyłości i prawidłowa dieta  to sprzymierzeńcy dla stawów .Unikanie stresu jest ważnym czynnikiem w profilaktyce chorób stawów ( długotrwały stres może wywołać niekorzystne zmiany w strukturze mazi stawowej ).
Produkty niewskazane dla stawów to:

a/ napoje 
  • woda gazowana
  • sok pomidorowy
  • solanki
  • napoje alkoholowe
 b/ produkty
  • solone mięso
  • margaryny
  • sery wszelkiego typu
  • czerwone mięso, olej kukurydziany i słonecznikowy  (zawierają kwasy omega -6 sprzyjające stanom zapalnym w stawach)
  •  bekon
  • wędliny
  • galarety
  •  mięso konserwowe
  • parówki  i  kiełbasy produkowane na skalę przemysłową (zawierają za dużo sodu)
  • konserwy rybne i mięsne
  • ryby wędzone i  owoce morza
  • konserwy warzywne
  • kapusta kiszona
  • chipsy
  •  solone orzeszki
  • masło orzechowe
  • sosy
  •  ketchupy
  • wszystkie rodzaje zup instant i zup z paczki
  • cukier (niekorzystnie pobudza układ immunologiczny)
  • potrawy smażone ,pieczone , grillowane ( tworzą się w nich aminy -związki wywołujące zapalenia 
  •  mocna kawa , mocna herbata (kofeina po posiłku upośledza wchłanianie wapnia z pożywienia)
  • alergicy powinni unikać mąki ,ryżu ,czekolady ,kukurydzy ,owsa i pomidorów
 Polecane natomiast są : 
  • nabiał 2-3 łyżki twarogu , maślanka ,kefir czy jogurty naturalne 
  • białko roślinne, bo mniej zakwasza organizm ,co stymuluje odbudowę kości 
  •  pieczywo pełnoziarniste 
  • pieczywo razowe
  • niełuskany ryż 
  • makaron razowy
  • otręby
  • warzywa strączkowe 
  • ryby morskie -makrela ,halibut ,fladra ,tuńczyk ,sardynki ,śledzie ( należy jeść co najmniej 2 x w tygodniu -zawierają kwasy tłuszczowe  omega-3  poprawiające ruchomość  w stawach, łagodzą procesy zapalne i zawierają witaminę D , która działa p/ zapalnie i przyswaja wapń.
  • oliwa z oliwek , olej lniany i rzepakowy ( ciągle niedoceniany na naszym rynku )
  • siemię lniane ( mielone krótko przed spożyciem)
  • orzechy włoskie 
  • czosnek ,cebula -hamują wytwarzanie hormonów tkankowych odpowiedzialnych za stan zapalny 
  • warzywa -marchew ,kapusta ,por ,brokuły , ogórki , pietruszka ,buraki ,seler -korzystnie w postaci soków świeżo wyciskanych , najlepiej jeść dużo warzyw w postaci surowej - spożyty na surowo brokuł zawiera związek -sulforafan  blokujący enzym niszczący chrząstkę stawową .
  • owoce bogate w wit .C  -żurawina, cytryny ,jagody ,owoce dzikiej róży ,czarna porzeczka, aronia ( witamina C opóźnia starzenie stawów i bierze udział w produkcji kolagenu)
  • sok z aronii ,winogron , czarnej porzeczki 
  • zielona herbata 
  • czerwone wino wytrawne
  • przyprawy -imbir ,anyż, kurkuma ,goździki ,bazylia ,chrzan ,majeranek ,szałwia ,cząber ,mięta.
  • ryby morskie: makrela, halibut, flądra, tuńczyk oraz śledzie, sardynki

    http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-dla-stawow-pomoze-na-stany-zapalne-i-bole-stawow_34556.html
    pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-dla-stawow-pomoze-na-stany-zapalne-i-bole-stawow_34556.html
    pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-dla-stawow-pomoze-na-stany-zapalne-i-bole-stawow_34556.html
    pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-dla-stawow-pomoze-na-stany-zapalne-i-bole-stawow_34556.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dieta w SM

Najczęstszymi objawami SM  są zaburzenia mowy i wzroku, trudności z utrzymaniem równowagi, problemy z koordynacją ruchów oraz spastyczność m...