Produkty niewskazane dla stawów to:
a/ napoje
- woda gazowana
- sok pomidorowy
- solanki
- napoje alkoholowe
b/ produkty
- solone mięso
- margaryny
- sery wszelkiego typu
- czerwone mięso, olej kukurydziany i słonecznikowy (zawierają kwasy omega -6 sprzyjające stanom zapalnym w stawach)
- bekon
- wędliny
- galarety
- mięso konserwowe
- parówki i kiełbasy produkowane na skalę przemysłową (zawierają za dużo sodu)
- konserwy rybne i mięsne
- ryby wędzone i owoce morza
- konserwy warzywne
- kapusta kiszona
- chipsy
- solone orzeszki
- masło orzechowe
- sosy
- ketchupy
- wszystkie rodzaje zup instant i zup z paczki
- cukier (niekorzystnie pobudza układ immunologiczny)
- potrawy smażone ,pieczone , grillowane ( tworzą się w nich aminy -związki wywołujące zapalenia
- mocna kawa , mocna herbata (kofeina po posiłku upośledza wchłanianie wapnia z pożywienia)
- alergicy powinni unikać mąki ,ryżu ,czekolady ,kukurydzy ,owsa i pomidorów
Polecane natomiast są :
- nabiał 2-3 łyżki twarogu , maślanka ,kefir czy jogurty naturalne
- białko roślinne, bo mniej zakwasza organizm ,co stymuluje odbudowę kości
- pieczywo pełnoziarniste
- pieczywo razowe
- niełuskany ryż
- makaron razowy
- otręby
- warzywa strączkowe
- ryby morskie -makrela ,halibut ,fladra ,tuńczyk ,sardynki ,śledzie ( należy jeść co najmniej 2 x w tygodniu -zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiające ruchomość w stawach, łagodzą procesy zapalne i zawierają witaminę D , która działa p/ zapalnie i przyswaja wapń.
- oliwa z oliwek , olej lniany i rzepakowy ( ciągle niedoceniany na naszym rynku )
- siemię lniane ( mielone krótko przed spożyciem)
- orzechy włoskie
- czosnek ,cebula -hamują wytwarzanie hormonów tkankowych odpowiedzialnych za stan zapalny
- warzywa -marchew ,kapusta ,por ,brokuły , ogórki , pietruszka ,buraki ,seler -korzystnie w postaci soków świeżo wyciskanych , najlepiej jeść dużo warzyw w postaci surowej - spożyty na surowo brokuł zawiera związek -sulforafan blokujący enzym niszczący chrząstkę stawową .
- owoce bogate w wit .C -żurawina, cytryny ,jagody ,owoce dzikiej róży ,czarna porzeczka, aronia ( witamina C opóźnia starzenie stawów i bierze udział w produkcji kolagenu)
- sok z aronii ,winogron , czarnej porzeczki
- zielona herbata
- czerwone wino wytrawne
- przyprawy -imbir ,anyż, kurkuma ,goździki ,bazylia ,chrzan ,majeranek ,szałwia ,cząber ,mięta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz