Klasyfikacja odleżyn według Torrance`a
Stopień 1.
Blednące zaczerwienienie -reaktywne zaczerwienienie i zaczerwienienie jako reakcja na działające
Stopień 1.
Blednące zaczerwienienie -reaktywne zaczerwienienie i zaczerwienienie jako reakcja na działające
ciśnienie. Lekki ucisk palcem powoduje zblednięcie zaczerwienienia,
co wskazuje, że mikrokrążenie nie jest jeszcze uszkodzone.
Stopień 2.
Nieblednące zaczerwienie -rumień utrzymuje się pomimo ucisku palcem. Uszkodzenie mikrokrążenia,
zapalenie i obrzęki tkanek. Może się pojawić powierzchowny obrzęk,
uszkodzenie naskórka i pęcherze. Zwykle występuje ból.
Stopień 3.
Owrzodzenie.
co wskazuje, że mikrokrążenie nie jest jeszcze uszkodzone.
Stopień 2.
Nieblednące zaczerwienie -rumień utrzymuje się pomimo ucisku palcem. Uszkodzenie mikrokrążenia,
zapalenie i obrzęki tkanek. Może się pojawić powierzchowny obrzęk,
uszkodzenie naskórka i pęcherze. Zwykle występuje ból.
Stopień 3.
Owrzodzenie.
Uszkodzenie na całej grubości skóry do granicy z tkanką podskórną. Brzegi ranysą dobrze odgraniczone, otoczone obrzękiem i rumieniem. Dno rany jest
wypełnione czerwoną ziarniną lub żółtymi masami rozpadającyh się tkanek.
Stopień 4.
Owrzodzenie.
wypełnione czerwoną ziarniną lub żółtymi masami rozpadającyh się tkanek.
Stopień 4.
Owrzodzenie.
Uszkodzenie obejmuje również tkankę podskórną. Martwica tkanki tłuszczowej spowodowana zapaleniem i zakrzepicą małych naczyń.
Brzeg odleżyny jest zwykle dobrze odgraniczony, lecz martwica może także
dotyczyć tkanek otaczających. Dno może być pokryte czarną martwicą.
Stopień 5.
Zaawansowana martwica rozpościera się do powięzi i mięśni.
dotyczyć tkanek otaczających. Dno może być pokryte czarną martwicą.
Stopień 5.
Zaawansowana martwica rozpościera się do powięzi i mięśni.
Zniszczenie może także obejmować stawy i kości.
Powstają jamy mogące łączyć się między sobą. W ranie znajdują się
czarnobrązowe masy rozpadających się tkanek.
Powstają jamy mogące łączyć się między sobą. W ranie znajdują się
czarnobrązowe masy rozpadających się tkanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz