Karmienie chorego przez zgłębnik(sondę żołądkową)
Zgłębnik (sonda) to przewód
wprowadzony najczęściej przez nos lub przez usta do żołądka. Zakładanie zgłębnika do żołądka
wykonuje pielęgniarka na zlecenie lekarza. Karmienie przez sondę jest niezbędne
,jeśli chory mnie może spożywać pokarmu drogą doustną .Pokarm do karmienia
przez sondę ma konsystencję płynną lub
półpłynną- jest miksowany.
Najczęstsze sytuacje , w których jest zakładana sonda
,to:
-zaburzenia połykania u
chorego
-wyniszczające choroby
nowotworowe
-chorzy nieprzytomni ( u
takich chorych ,gdy nie rokują pozytywnie
po około 2 tygodniach zakłada się pega, aby uniknąć powstania odleżyn w
przewodzie pokarmowym)
-choroby pooparzeniowe
-choroby neurologiczne ( po
udarach)
Cele zabiegu
Dostarczenie pożywienia do
organizmu –niezbędnych składników odżywczych, ,budulcowych, energetycznych i
witamin.
Niebezpieczeństwa
·
zachłystowe
zapalenie płuc
·
odleżyny
w przełyku
·
przekarmienie
(wymioty)
·
odwodnienie.
Materiały i środki
• pokarm-300 ml jednorazowo
ok. 30 stopni C
• 2 strzykawki typu Janeta
100 ml,
• woda do przepłukania sondy,
• ciepła woda do ogrzania
pokarmu,
• serwetka jednorazowego
użytku bądź ręcznik kuchenny, śliniak,
• lignina lub ręcznik
jednorazowy,
• fartuch ,
• gaziki,
• rękawiczki ,
• zestaw do toalety jamy
ustnej
• worek czerwony ,
·
worek niebieski,
·
worek czarny
,
·
środek do
dezynfekcji rąk ,
·
środek do
dezynfekcji powierzchni.
Przybory i sprzęt
• taca – 2 sztuki ,
·
dzbanek,
• 1 kubek na wodę,
• 1 kubek na
pokarm , drugi z wodą,
• miseczka do ogrzania pokarmu,
• termometr do wody,
·
łyżeczka
do zamieszania pokarmu,
• zacisk do sondy(pean),
• stetoskop,
• 2 miski nerkowate,
• parawan ,
• kosz na brudną bieliznę ,
• łóżko ,stolik ,krzesło
,taboret,
• kosz na odpady medyczne,
·
kosz na
odpady komunalne,
·
pojemnik
na resztki pokarmowe.
Należy zabrać ze sobą zestaw
do toalety jamy ustnej ,jeśli nie była ona wykonana.
Zasady
W trakcie karmienia przez
zgłębnik należy:
• ułożyć chorego w pozycji
wysokiej (siedzącej), osoby nieprzytomne
można karmić w ułożeniu na
boku,
• przestrzegać ilości i
czasu podania porcji – 100 ml podaje się przez
około 10 minut,
• wykonać toaletę jamy
ustnej przed karmieniem, ponieważ
zapobiega to powstawaniu
odruchów wymiotnych oraz zmianom
patologicznym,
• przepłukać zgłębnik przed
i po karmieniu,
• sprawdzić zawsze
położenie zgłębnika w żołądku, aby nie podać pokarmu do dróg oddechowych
(ryzyko zachłystowego zapalenia płuc),
obserwować chorego w czasie
podawania pokarmu,
• nie podawać pokarmu,
jeśli jeszcze zalega z poprzedniego
karmienia,
• nie podawać pokarmu o
zmienionym wyglądzie i zapachu (ryzyko
wprowadzenia infekcji),
• nie wprowadzać powietrza
do żołądka,
• podawać pokarm o
temperaturze około 30°C (zimny spowoduje bolesny skurcz żołądka, zbyt ogrzany –
jego poparzenie),
• udokumentować ilość podawanych pokarmów i płynów w karcie
podaży pokarmów lub karcie bilansu wodnego .
Algorytm
karmienia przez sondę
1. Przedstaw się , powiedz co będziesz robić i
uzyskaj zgodę.
2. Sprawdź kartę gorączkową.
3. Wykonaj czynności przygotowawcze:
- zamknij okno
- zamknij drzwi
- ustaw parawan
- odstaw stolik przyłóżkowy
- sprawdź temperaturę otoczenia
- sprawdź jakie przybory ma pacjent w stoliku
4. Umyj i zdezynfekuj ręce.
5. Przygotuj zestaw wraz z pojemnikami na odpady.
6. Wlej wodę do dzbanka, sprawdź temperaturę wody
na nadgarstku.
7. Ubierz fartuch i rękawiczki przy łóżku chorego.
9. Połóż tacę na stolik przyłóżkowy.
10. Kubek z
pokarmem umieść w miseczce z ciepłą wodą (użyj termometru, aby sprawdzić temperaturę
pokarmu). Jeżeli nie ma termometru sprawdź pokarm dotykając kubka lub nabierz do strzykawki i niewielką ilość
pokarmu połóż na swoim przedramieniu.
11. Sprawdź zapach i konsystencję pokarmu – nie
podawaj, jeśli podejrzewasz, że pokarm jest nieświeży (ryzyko infekcji) lub ma
grudki, elementy stałe, np. kawałek kości (zablokuje sondę). Jeżeli mix jest za
gęsty –można rozcieńczyć wodą.
12.Rozłóż
zawinięcia kołdry od strony dalszej i bliższej.
13. Podnieś wezgłowie.
14. Posadź
chorego.
15.
Rozłóż ręcznik pod brodę chorego ( aby
zabezpieczyć pościel i piżamę).
16. Wykonaj toaletę jamy ustnej
(wg algorytmu) jeśli nie była wykonana.
17. Sprawdź położenie
zgłębnika w żołądku – zaciśnij peanem zgłębnik i otwórz końcówkę, połóż miskę
nerkowatą na klatce piersiowej chorego, wyjmij jedną strzykawkę i nabierz 10 ‒
20 ml powietrza, załóż stetoskop i membranę przyłóż w okolice żołądka, zwolnij
zacisk, wpuść do żołądka powietrze. Odgłos bulgotania świadczy o tym, że
końcówka zgłębnika znajduje się w żołądku.
18. Odciągnij powietrze z
powrotem.
19.Zaciśnij pean.
20.Podłącz strzykawkę,
zwolnij zacisk i odciągnij treść żołądkową – w ten sposób sprawdzisz, czy nie
zalega treść pokarmowa z poprzedniego karmienia (jeśli pokarm zalega, należy
odczekać około 30 minut i podać porcję, w razie wątpliwości należy zgłosić
pielęgniarce). Strzykawkę odrzuć do miski nerkowatej.
21.Zamknij zacisk.
22.Z kubka nabierz 20 ‒ 30(50
) ml wody, nie naciągając powietrza.
23.Zwolnij zacisk.
24.Przepłucz zgłębnik wodą.
25.Zamknij zacisk.
26.Strzykawką naciągnij
pokarm, ochraniaj końcówkę ligniną ,aby wypuścić powietrze skieruj strzykawkę
pionowo do góry
27.Zwolnij zacisk i podaj powoli pokarm ze strzykawki przez zgłębnik.
28.Powtarzaj czynności od
punktu 26 do 27 tak długo , aby podać cały pokarm choremu.
29.Na koniec przepłucz
zgłębnik wodą w ilości 20-30(50) ml .
30.Zamknij zgłębnik i zabezpiecz
końcówkę gazikiem.
31.Strzykawki odrzuć do
czerwonego worka ( na praktyce –strzykawki po umyciu zostają w stoliku chorego
).
32.Pozostaw chorego w
pozycji siedzącej lub półsiedzącej około 30 minut, aby pokarm zgromadzony w
żołądku nie wrócił do przełyku i nie przedostał się do dróg oddechowych i nie
spowodował zachłyśnięcia się.
33. Zaściel łóżko.
34.Wykonaj czynności końcowe przy łóżku chorego:
·
odstaw
tacę na wózek,
·
zdezynfekuj
używane sprzęty ,
·
przystaw
stolik przyłóżkowy,
·
odstaw
krzesło i taboret,
·
odstaw
parawan .
35.Wykonaj
czynności końcowe po zabiegu:
·
posegreguj
odpady,
·
resztki
pokarmowe wylej do pojemnika na resztki ,
·
zdezynfekuj
sprzęt(basen, miski włóż do myjni
dezynfektora)
·
umyj
sprzęt,
·
osusz
sprzęt,
·
zdejmij
fartuch ,
·
umyj i zdezynfekuj
ręce,
·
schowaj
zestaw do szafy,
·
udokumentuj
zabieg,
·
odnotuj
godzinę i ilość podanego pokarmu w dokumentacji chorego-
- w karcie bilansu wodnego
- w karcie przyjmowanych pokarmów
- w karcie gorączkowej
- w dokumentacji egzaminacyjnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz