wtorek, 16 lipca 2019

Kataplazm


Kataplazm
 Cieple okłady wykonywane z miazgi warzywnej i nasion oleistych. Długo utrzymuje ciepło ,powoduje silne przekrwienie skóry w miejscu założenia.
Zastosowanie:
Ø bóle stawów
Ø bóle pleców
Ø bóle brzucha
Ø bóle mięśniowe
Ø zapalenie gardła
Ø zapalenie ślinianek
Ø zapalenie oskrzeli
Ø zapalenie zatok.
Rodzaje kataplazmów:
owsiany
lniany
ziemniaczany
 z otrąb
ziemniaczany
cebulowy
z dodatkiem ziół-rumianek ,szałwia ,arnika, mięta ,lipa ,melisa

Np. z siemienia lnianego –siemię zmielić ,gotować do 15 minut w wodzie, papkę przełożyć do lnianego woreczka i obłożyć bolące miejsce na 30 minut ,dodatkowo okryć wełnianym kocem (pomaga na stawy).
Np. z cebuli – 3 duże cebule posiekać drobno , dodać łyżkę stołową soli oraz odrobinę mąki. Rozcieńczyć aby uzyskać papkę –przełożyć do lnianego woreczka i przyłożyć na chore miejsce –najlepiej na noc-działa p/zapalnie , p/obrzękowo, przyspiesza gojenie skory.
Np.  z ziemniaków- ziemniaki w mundurkach gotować   do miękkości , ubić na miazgę ,przełożyć do woreczka lnianego i przyłożyć na chore miejsce. Dodatkowo owinąć wełnianym szalem .Pomaga na gardło ,stawy ,zapalenie oskrzeli.
Okłady parafinowe
-podgrzaną do temperatury 50 °C  parafinę nakłada się warstwami za pomocą pędzla. Stygnąca parafina tworzy twardą warstwę  , która utrzymuje ciepło do 2 godzin.
Okłady borowinowe
powodują przegrzanie tkanek , są stosowane w chorobach stawów .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dieta w SM

Najczęstszymi objawami SM  są zaburzenia mowy i wzroku, trudności z utrzymaniem równowagi, problemy z koordynacją ruchów oraz spastyczność m...