Kataplazm
Cieple okłady wykonywane z miazgi
warzywnej i nasion oleistych. Długo utrzymuje ciepło ,powoduje silne
przekrwienie skóry w miejscu założenia.
Zastosowanie:
Ø bóle stawów
Ø bóle pleców
Ø bóle brzucha
Ø bóle mięśniowe
Ø zapalenie gardła
Ø zapalenie ślinianek
Ø zapalenie oskrzeli
Ø zapalenie zatok.
Rodzaje kataplazmów:
owsiany
lniany
ziemniaczany
z otrąb
ziemniaczany
cebulowy
z dodatkiem ziół-rumianek ,szałwia ,arnika, mięta ,lipa ,melisa
Np.
z siemienia lnianego –siemię zmielić ,gotować do 15 minut w wodzie, papkę
przełożyć do lnianego woreczka i obłożyć bolące miejsce na 30 minut ,dodatkowo
okryć wełnianym kocem (pomaga na stawy).
Np. z cebuli – 3 duże cebule posiekać drobno , dodać łyżkę stołową soli oraz
odrobinę mąki. Rozcieńczyć aby uzyskać papkę –przełożyć do lnianego woreczka i
przyłożyć na chore miejsce –najlepiej na noc-działa p/zapalnie , p/obrzękowo,
przyspiesza gojenie skory.
Np. z ziemniaków- ziemniaki w mundurkach gotować
do miękkości , ubić na miazgę ,przełożyć do woreczka lnianego i
przyłożyć na chore miejsce. Dodatkowo owinąć wełnianym szalem .Pomaga na gardło
,stawy ,zapalenie oskrzeli.
Okłady parafinowe
-podgrzaną do temperatury 50 °C parafinę nakłada się warstwami za pomocą
pędzla. Stygnąca parafina tworzy twardą warstwę
, która utrzymuje ciepło do 2 godzin.
Okłady borowinowe
powodują przegrzanie tkanek , są stosowane w chorobach stawów .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz