Zgaga, czyli uczucie palenia lub pieczenia za mostkiem, promieniujące z
nadbrzusza ku górze, aż do szyi, a niekiedy również do pleców, barków, karku i
szczęk. Występuje wskutek podrażnienia błony śluzowej przełyku treścią żołądkową .
Przyczyny zgagi:
- nadmierne przepełnienie żołądka
- niewystarczająca ilość soku
żołądkowego
- przepuklina rozworu
przełykowego
- choroba wrzodowa żołądka
- resekcja żołądka
- cukrzyca
- choroby dróg żółciowych
- ciąża- sprzyjają jej zarówno
zmiany hormonalne w organizmie kobiety, jak i wzrost ciśnienia w jamie
brzusznej wywołany powiększaniem się macicy
- otyłość
- palenie tytoniu
- leki przyjmowane na pusty
żołądek ,np.Ibuprofen
- alkohol
- ostre przyprawy
- zaburzenia wydzielania śliny
- zaburzenia psychonerwicowe.
Należy pamiętać, że
prawdopodobieństwo pojawienia się tej dolegliwości zwiększa wiele popularnych
leków stosowanych w leczeniu nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, astmy
oskrzelowej, jak również doustne środki antykoncepcyjne.
Kiedy dokucza?
Zgaga nasila
się zwykle po:
- zgięciu tułowia do przodu (np.
podczas wiązania sznurówek, podnoszenia przedmiotów z podłogi)
- w trakcie parcia
- w pozycji leżącej-dlatego wiele
osób dostrzega problem dopiero po położeniu się do łóżka, zwłaszcza po
obfitej, późnej kolacji.
Zgagę wywołują lub nasilają niektóre napoje i składniki pokarmowe, jak:
- tłuszcze,
- czekolada,
- mięta pieprzowa,
- kawa,
- alkohol,
- chorzy źle znoszą surowe
potrawy o dużej zawartości błonnika i owoce drobnopestkowe.
Leczenie i profilaktyka
- u osób z nadwagą i otyłością
zaleca się zmniejszyć masę ciała
- nie powinno się wykonywać pracy
w pozycji zgiętej
- nie powinno się nosić zbyt
obcisłej odzieży,pasków w talii
- wezgłowie łóżka powinno być
uniesione ok. 15 cm, aby ułatwić oczyszczanie przełyku z kwasu w
nocy:należy leżeć na lewym boku
- należy rzucić palenie
papierosów
- zmienić nawyki żywieniowe -
zmniejszyć kaloryczność i objętość posiłków
- pić należy między posiłkami
- przed posiłkiem należy wypić
napar z dziurawca lub szklankę przegotowanej wody
- zaleca się spożywać pokarmy
bogatobiałkowe
- posiłki należy spożywać
najpóźniej 2-3 godziny przed snem
- niekorzystne jest przyjmowanie
pozycji leżącej bezpośrednio po posiłku
- w miarę możliwości należy
unikać leków zaburzających motorykę przełyku i żołądka
- po jedzeniu unikać ciężkiej
pracy ,schylania się ,gimnastyki
- stosować leki zobojętniające
kwaśną treść żołądkową(Manti,Rennie, Ranigast). Środki te przynoszą szybką
ulgę , ale mają wady. Po pierwsze, wykazują działania niepożądane, które
ujawniają się zwłaszcza podczas ich stosowania w dużych dawkach i przez
długi czas, szczególnie u chorych na nadciśnienie tętnicze, niewydolność
serca, wątroby czy nerek. Preparaty zawierające magnez mogą powodować
biegunkę, glin - zaparcia, a wodorowęglan sodu - wzrost ciśnienia
tętniczego i wzdęcia.
Dieta
Ograniczyć spożywanie :
- produktów zbożowych
- napojów gazowanych ( rozdymają
żołądek )
- soków cytrusowych i
pomidorowych( zwiększają kwaśność żołądka )
- słodyczy w tym czekolady(
osłabia zwieracz przełyku )
- kawy ,alkoholu i nikotyny
(zwiększają wydzielanie kwasu)
- mięty (mięta neutralizuje
kwaśne środowisko w przełyku ,ale zwiększa wydzielanie śliny i osłabia
zwieracz przełyku )
- mocnej herbaty
- cebuli (rozluźnia zwieracz
przełyku )
- mleka (zmywa kwas z przełyku do
żołądka ,ale stymuluje żołądek do zwiększenia produkcji kwasu solnego )
- tłuszcze używać w stanie
płynnym
- unikać smażonych mięs, potraw
tłustych, pikantnych .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz